عزت نفس به گوهره وجودی خود انسان بستگی داشته و به معنی پذیرش شرایط موجود و بهتر کردن آن است. هر چقدر عزت نفس کسی بالاتر باشد شرایط موجود خود را راحت تر پذیرفته و سعی در بهبود آن میکند ولی اعتماد بنفس به باور و مهارت انسان در انجام کارها بستگی دارد.
اعتماد بنفس و عزت نفس بالا کمک میکنند که شما نسبت به شرایط محیطی محکم شده و با هر چالشی در زندگی خود به بهترین وجه ممکن برخورد کنید.
ویژگیهای افراد با عزت نفس بالا:
1. پذیرش اشتباهات: اشتباهات خود را بپذیرید و ترجیحا درصدد جبران آن باشید. ابن سینا میگوید اگر اشتباه کردی و 1000 دلیل برای آن آوردی مرتکب 1001 اشتباه شده ای.
2. شناخت ارزشهای خود: ارزشهای خود را بشناسید و لیستی از آنها تهیه کنید. ارزشهای ما همان رفتارهایی هستند که ما از خود نشان میدهیم. مثلا اگر برای کسی صداقت ارزش است هیچگاه دروغ نمی گوید و با گفتن کوچکترین دروغی به شدت دچار عذاب وجدان می شود.
3. تلاش برای هر روز بهتر شدن: هر روز باید حتی یک قدم هم شده به جلو حرکت کنیم.حضرت علی (ع) میفرمایند: اگر امروزت مانند دیروز باشد در ضرر هستی.
4. حسن جویی از خود و دیگران: به دنبال محاسن دیگران باشید و در هر شرایطی یک ویژگی مثبت شخص را به او یادآوری کنید.
5.قدر شناسی: هیچکس مجبور نیست کاری برای ما انجام دهد و اگر کسی کاری برای ما انجام داد به ما لطف کرده و باید قدردان او بوده و تشکر کنیم…. در هر شرایطی قدرشناس باشید و قدردانی کنید.
6. سازگاری باشرایط پیش آمده: افراد با عزت نفس بالا خود را با شرایط سازگار میکنند و از اینرو پذیرش و زندگی راحت تری دارند.
ویژگی افراد با عزت نفس پایین:
1. انتقاد،انتقاد، انتقاد: انتقاد نکن، پیشنهاد بده
2. مقایسه های غیر عادی: مقایسه انسانها را نابود میکند… برای پیشرفت خودت بالا دستت را رصد کن و برای قانع شدن به پایین دستت توجه کن ولی هیچگاه مقایسه نکنید.
3. درخواست همیشه برنده بودن: مراقب باشید برنده شدن به قیمت پا گذاشتن روی اخلاقیات نباشد.
4. نیاز به تایید شدن: سعی کنید هر کاری را به بهترین شکل انجام دهید و نیازی به تایید نداشته باشید… کار درست انجام دادن خود تایید کننده شماست.
5. طلبکار بودن از زمین و زمان: اگر دیگران کاری برای ما انجام دادند به ما لطف کرده اند و اگر کاری انجام ندادند هیچ وظیفه ای ندارند.
6. احساس گناه یا خجالت: هر اشتباهی در گذشته انجام دادی روی کاغذی بنویس و درسهای عبرتی که از آن گرفتی را جلوی آن یادداشت کن و تصمیم بگیر تا آخر عمر چنین کاری را انجام ندهی و فراموشش کنی.
عوامل تخریب کننده عزت نفس:
1. هدف گذاریهای نامناسب و اشتباه
2. شخصی کردن تمام مسائل
3. کمال گرایی افراطی
4. اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها
5. قضاوت نادرست خود
راههای افزایش عزت نفس:
1. عمل به انجام آموخته ها
2. بترسید ولی اقدام کنید
3. زندگی در لحظه
راههای افزایش اعتماد بنفس:
1. به خودتان عشق بورزید.
2. صادق بودن
3. خودتان را تشویق کنید.
4. حالت فیزیکی خود را اصلاح کنید
5. اطلاعات عمومی خود را بالا ببر
6. سخنرانی در جمع
7. هر ماه دو نفر
8. مسئولیت پذیری
9. دفترچه یادداشت کارهای روزانه
10. بیان نظرات خود
5 مورد حیاتی برای بالا بردن عزت نفس و اعتماد بنفس:
1. تلقین
2. یک تیر و دو نشان … بالا بردن ای کیو
3. تهیه آرشیو مثبت از کارهای مثبت روزانه
4. قطع ارتباط با اردک ها… کسانی که فقط غر میزنند.
5. یافتن خلبان زندگی خود…. فقط خداااا